Radioamaterji zelo radi tudi na dopust vzamemo radijsko postajo in kakšno uro dopustniškega časa namenimo radioamaterstvu. Tudi sam sem na letošnji letni dopust poleg vsega nujnega s sabo vzel tudi radijsko postajo.

Dopust pa je že v osnovi bil nekoliko drugačen. Z “ipsilonko” Tadejo sva se z avtomobilom odpravila do Grčije. Natančneje do otoka Lefkada (Lefkas) na severozahodni obali Grčije. Ker pa je pot bila narmeroma dolga sva si pot razdelila na dva dela. Prvo noč sva tako prebila v Makedoniji (Z3).

Prvi poizkus radioamaterskega udejstvovanja je bil z Ohridskega jezera v Makedoniji. Žal pa mi nikakor ni uspelo antene poglasit za delo na 7 ali 14MHz frekvenčnem območju, zato je znak Z3/S55X/p ostal neaktiven.

Ob Ohridskem jezeru

Naslednji dan, sva se odpravila naprej proti Grčiji (SV). Pot naju je vodila preko zelo dobrih grških avtocest do otoka Lefkada.

Na cilju po 1642 km vožnje

Otok je do leta 2005 nosil IOTA referenčno oznako EU-052, vendar zaradi neizpolnjevanja pogojev mu je bila le ta odvzeta. Otok ni naravni otok, v 7. stoletju pred našim štetjem so Lefkado namreč ločili od celine s katero je bila povezana na severnem delu. Otok je sedaj s celino povezan s plavajočim mostom ki se večkrat dnevno dvigne in omogči večjim jadrnicam in ladjam prehod. Lefkada spada v skupino Ionskih otokov.

Mesto Lefkada na severnem delu otoka Lefkada

Mesto Agios Nikitas na zahodni obali otoka Lefkada

Drugi večer letovanja na otoku sem poizkusil z delom na kratkovalovnem področju. Na balkonsko ograjo sem postavil od očeta (S51TS) izposojeno magnetno vertikalno anteno, po prečesavanju 14MHz frekvenčnega območja naletim na YM7KA in ga tudi v prvem poizkusu naredim. Okej, Turčija res ni daleč ampak da dobim raport 59+ pa sem bil malo presenečen. 14MHz žal kmalu “ugasne” in zato poizkusim na 7MHz, žal pa je tu antena precej slabša od pričakovanja. Uspelo mi je vzpostaviti le eno vezo in sicer z S51TS, pa še to le zato ker sva bila dogovorjena. Kaj več kot raporta pa si tudi nisva mogla izmenjati.

Naslednji večer pa sem na balkonu raztegnil polagalko in nanjo obesil svojo vertikalko. Z malo pomočjo antenskega tunerja mi je uspelo anteno dobro uglasiti in bila je pripravljena za delo na 7MHz. V dobrih dveh urah in pol mi je v log uspelo vpisati kakšnih 50 QSO. Dobival sem zelo lepe raporte iz cele Evrope. Tudi naslednji dan, 17.9. mi je v dobri uri in pol uspelo logirati dobrih 50 QSO na 40m bandu, raporti so ta dan bili še lepši.

V naslednjih dneh sem še v nekaj krajših aktivnostih “naklofal” še nekaj malega več kot 60QSO na 14MHz in 7MHz.

Za delo sem uporabljal naslednjo opremo:
-žična vertikalna antena
-magnetna vertikalna antena
-radijsko postajo Yaesu FT857d
-avtomatski antenski tuner LDG 100 Plus

 

V planu je bila tudi SOTA aktivacija vsaj enega izmed treh SOTA vrhov na otoku Lefkada, vendar zaradi slabih opisov poti predvsem pa (zelo) slabih cestnih povezav do izhodišč le te niso bile izvedene.

Nekaj statistnike:
Operater: S55X
Klicni znak: SV8/S55X/p
QSO: 163 (26 QSO na 14MHz, 137 QSO na 7MHz)
On Air Time: ~6 h (cca 30 QSO/uro )
DXCC: 26 (TA, S5, OE, HA, I, SP, ON, DL, RA, EA, UT, 9A, F, OH, OK, OZ, HB9, LA, YO, G, EW, RA9, YU, LY, PA IN SM)
Člani kluba, ki so se mi oglasili na 7MHz: S50SL, S51TS, S52BS, S52ON, S55BA, S57SR, S58ZSM.

Žal pa čas teče vse prehitro in tako sva dopust v Grčiji zaključila in se vrnila nazaj v domovino.

Vsem operaterjem s katerim sem imel vzpostavljeno zvezo bom poslal posebne QSL kartice z motivom iz otoka.

Še nekaj fotografij z otoka Lefkada.


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder